AKKUYU NGS PROJESİ TEDARİKÇİ SEMİNERİ MERSİN’DE DÜZENLENDİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk nükleer santralinin yapımına yönelik projeyi hayata geçiren AKKUYU NÜKLEER A.Ş., potansiyel proje tedarikçileri için bir seminer düzenledi. Mersin, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep gibi Türkiye’nin birçok bölgesinden 150’den fazla farklı sanayi kuruluşu ve kurumdan 230’a yakın temsilcinin katıldığı seminer, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşa edildiği bölgedeki iş çevrelerinden büyük ilgi gördü.

Dört oturumda gerçekleştirilen seminerin ilk oturumunda katılımcılar, T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Temsilcisi Yalçın Darıcı’nın açılış konuşmalarını dinledi. Oturumda AKKUYU NÜKLEER A.Ş. temsilcileri ve davetli uzmanlar da sunum yaptı. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu NGS’nin inşaatının mevcut aşamasına ilişkin bilgileri paylaşırken, AKKUYU NÜKLEER A.Ş Yerelleştirme Lideri Azat Odekov, yerelleştirme ve Akkuyu NGS inşaat projesine Türk tedarikçileri dahil etmeye yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mersin Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı ve Enerji Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Arslan ise sunumunda enerji ve küresel ısınma, küresel enerji görünümü, Türkiye’nin enerji görünümü ile nükleer enerji ve nükleer enerjinin Türkiye açısından önemi konularında bir sunum yaptı.

T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, düşük karbonlu ekonomi hedeflerine ulaşma sürecinde nükleer üretim talebindeki küresel artış eğilimine dikkat çekti. Sarı, “Ülkemiz bu yılın Ekim ayında Paris İklim Anlaşması’nı onayladı ve böylece 2053 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefi koydu. Bu bağlamda, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına önemli katkı sağlayacak ve aynı zamanda ülkemizin enerji güvenliğinin kilit noktası haline gelecek nükleer santraller, Türkiye’nin enerji sisteminin kalkınma stratejisinde önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye, belirlenen stratejik hedeflere uygun olarak toplam 12 güç ünitesinin işletileceği üç nükleer santral inşa etmeyi planlıyor” dedi.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin de sunumunda şunları belirtti: “Akkuyu NGS’nin yapımında şu sıralarda pek çok önemli gelişme kaydedilmektedir. Üç güç ünitesinin inşaatı, planlandığı gibi devam etmektedir. Bu yılın Ekim ayında, Nükleer Düzenleme Kurumu, 4. ünitenin inşası için lisans verdi. Lisans, 4. ünitenin tüm ana tesislerinin inşaatına başlamamıza izin veriyor. Lisansın alınmasıyla Akkuyu NGS’nin yapımına ilişkin lisans sürecini de tamamlamış olduk. Artık 4 güç ünitesinin tamamında çalışmaya başlamaya hazırız. Önümüzdeki yılın başlarında da türbin ve reaktör binalarının temel plakalarının beton çalışmalarına başlanacak.”

AKKUYU NÜKLEER A.Ş temsilcilerinin katıldığı seminerin ikinci oturumu, Rosatom’un satın alma sistemi ve nükleer santral tedarikçilerinin gereksinimleri, nükleer endüstride satın alma prosedürlerinin yürütülmesi konularına ayrıldı. Üçüncü oturumda, Akkuyu NGS’nin ana yüklenicisi Titan2 IC İçtaş İnşaat A.Ş temsilcileri, önümüzdeki iki yılı kapsayan satın alma prosedürleri hakkında bilgi verdi. Seminerin son oturumunda, satın alma uygulamaları, belgelerin hazırlanması ve başvuru prosedürü, ihaleye katılımda en sık karşılaşılan hatalar ve elektronik ticaret platformlarına kaydolma kuralları ele alındı.

Öğleden sonra AKKUYU NÜKLEER A.Ş ve Titan2 IC İçtaş İnşaat A.Ş temsilciler, b2b formatında bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda temsilciler, Akkuyu NGS projesinin satın alma prosedürlerine ilişkin gereksinimler hakkında potansiyel tedarikçilerin sorularını yanıtladılar.

B2b-toplantılarına katılanlar, seminere ilişkin izlenimlerini şu sözlerle paylaştı:

Mersin reklam, hediyelik eşya ve etkinlik organizasyon şirketi Değişim Ajans Ltd. Şti Sahibi Hamdi Gökalp: “Her şey çok iyi geçti, çok faydalı bilgiler edindik. Özellikle b2b formatında toplantı düzenleyen personelin profesyonelliğini vurgulamak isterim. Elektronik platformlarda kayıt işleminin nasıl olduğu bize net bir şekilde anlatıldı. Seminerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Akkuyu NGS projesi ülkemize fayda sağlayacaktır ve bu projenin hayata geçirilmesine katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyacağız.”

IDOM Danışmanlık, Mühendislik, Mimarlık Şirketi (İspanya) Türkiye Bölge Başkanı Aykut Tor: “AKKUYU NÜKLEER A.Ş. temsilcileri ve ortak şirket çalışanları ile düzenlenen seminer ve b2b-toplantılarına katılmaktan dolayı mutluyum. Satın alma prosedürlerinin nasıl gerçekleşeceği hakkında ayrıntılı bilgi edindik ve sorularımıza ayrıntılı cevaplar aldık.”

Marvista Turizm Otelcilik Anonim Şirketi (Mersin) Otel İşletmecisi Fevzi Boyraz: “Seminer çok iyi organize edilmişti, her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştü. Akkuyu NGS projesi çerçevesinde satın almalarla ilgili tüm konularda kapsamlı bilgi aldık. Yeşilovacık Mahallesi’nde bulunan otelimiz, bu yılın Temmuz ayında açıldı. Akkuyu NGS sahası yakınlarda, arabayla sadece 10 dakika uzaklıkta olduğu için bu bölgeye bir otel inşa etmeye karar verdik. Sahilde bulunan oteller genellikle sadece turizm sezonunda faaliyet gösterir ancak Akkuyu NGS projesi sayesinde tüm yıl boyunca çalışma fırsatı buluyoruz. Şimdi bile Aralık ayında otelimiz yüzde 50’den fazla dolu ve misafirlerimizin neredeyse tamamı bir şekilde Akkuyu NGS ile bağlantılı. Bu, kalifiye personeli sürekli olarak istihdam etmemizi sağlıyor. Akkuyu NGS projesini bölgenin kalkınması açısından büyük bir avantaj ve büyük bir potansiyel olarak görüyorum.”

Seminer katılımcıları, Akkuyu NGS projesinin durumu hakkında bilgi aldığı AKKUYU NÜKLEER A.Ş. standı gün boyunca açık kaldı. Seminerin katılımcıları Akkuyu NGS’nin inşa sürecine ilişkin fotoğrafların yanı sıra, Rusya’nın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren nükleer santrallerin çevresindeki yaşamı anlatan bir fotoğraf sergisini de gezme fırsatı buldu.

Sergide, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM’un fotoğraf arşivinden fotoğraflar ile Rusya’daki nükleer santralleri ziyaret eden Türk fotoğrafçıların çalışmaları da yer buldu. AKKUYU NÜKLEER A.Ş, Rosatom ile Türkiye’deki tedarikçi firmaların temsilcileri için düzenli olarak farklı formatlarda seminerler düzenliyor. Bu seminerlerde Rosatom’un tek bir endüstri tedarik sisteminin gerekliliklerini dikkate alarak satın alma prosedürlerinin nasıl gerçekleştireceğinin açıklığa kavuşturulmasının yanında Akkuyu NGS’nin inşa projesi kapsamında ekipman, malzeme ve hizmet satın alma planları hakkında potansiyel tedarikçilerin bilgilendirilmesi amaçlanıyor.