‘Belgeli İşçi-Güvenli İnşaat’ dönemi başlıyor…

İNTES TÜM TÜRKİYE’DE ‘BELGELİ İŞÇİ’ SEFERBERLİĞİ BAŞLATTI…

İnşaat sektöründe meslek standartlarının oluşturulmasında öncülük yapan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), şimdi de sektördeki işçilerin 5+5 toplam 10 yıl geçerli mesleki yeterlilik belgesine sahip olması için harekete geçti. Bu amaçla Türkiye çapında seferberlik başlatan İNTES’in hazırladığı “Belgeni Al İşin Olsun” Afişi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, valilikler, kaymakamlıklar, il ve ilçe belediyeleri, SGK ve İŞKUR teşkilatlarına dağıtıldı. Afişlerin sağlayacağı bilgilendirmeden sonra gelen talepleri değerlendirecek olan İNTES, her bölgede ‘sınav’ merkezleri açmayı hedefliyor.

İNTES’in başlattığı seferberlikle hem inşaat işçilerinin ‘meslek sahibi’ olmaları hem de daha güvenilir inşaatlar yapılması amaçlanıyor. İNTES Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, “Bu seferberlikle sektörümüzde mesleki yeterlilik standartlarının kazandırılmasını ve yaygınlaştırılmasını, belgeli ve istihdam edilebilir işgücünün artırılmasını hedefliyoruz. Bu hedef için bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz” dedi.

Sektörde ‘yetersiz ve belgesiz işçi kalmasın’ hedefi ile yola çıktıklarını ve bu amaçla İNTES Mesleki Yeterlilik Merkezi’ni (İNTES MYM) kurduklarını belirten M. Şükrü Koçoğlu, “Geçen yıl 23 sınav gerçekleştiren İNTES MYM, 2013 yılının yedi ayında 34 sınav yaptı ve işçilere belgelerini dağıttı. Ocak 2012 tarihinden bu yana Türkiye’nin farklı illerinde ve yurtdışında 1000’e yakın işçi adayı mesleki yeterlilik sınavlarına alındı. Bu adaylardan 500’e yakını mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı.

Belgelendirme faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda daha önce Doğu Marmara, Ağrı ve Van’da başlattığımız belgelendirme çalışmalarını şimdi de Türkiye geneline taşıyacağız.” diye konuştu.

 

 

‘Kentsel dönüşüm ehil ellere bırakılsın”

 Kentsel dönüşüm olarak bilinen Afet Yasası kapsamında 6,5 milyon konutun dönüştürülmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Şükrü Koçoğlu, bunun dünyanın en büyük imar hareketlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, ekonomik büyüklüğü de 500 milyar dolar olan bu dönüşümün ‘ehil eller’ tarafından yapılması gerektiğini dile getirdi.

Koçoğlu, TÜİK verilerine göre ekonomiye yıllık 250 milyar lira katkı sağlayan inşaat sektöründe, doğrudan ya da dolaylı olarak 4 milyon kişinin istihdam edildiğini kaydetti. Dolayısıyla Türkiye’de her 20 kişiden birinin inşaat sektöründe çalıştığına işaret eden Koçoğlu, başlatılan belgelendirme seferberliğinin önemine vurgu yaptı.

 

“Yurtdışında da rekabet gücümüzü artıracağız”

İnşaat sektöründe işgücünün gerek yurt içinde gerekse yurt dışında istidam edilebilirliğini arttırmayı amaçladıklarını vurgulayan Koçoğlu, şunları söyledi:

“Türk inşaat sektörü artık yurtdışı müteahhitlik sektöründe dünya lideri Çin ile rekabet halinde… Dünya devleri liginde rakiplerimizin önüne geçebilmek için anahtar kelime ‘kaliteli iş’ olacaktır. İnşaat sektöründe kaliteyi yakalamak için farklı faktörlerin olduğu bir gerçektir. Bu faktörler; inşaat yapanlar (müteahhitler), mimar ve mühendisler, işçiler ve malzemedir. Bu faktörlerin biri yanlış ya da eksik olursa inşaat riske girer.

Sivil toplum kuruluşu olarak burada bize düşen, işçi ve ustaları daha donanımlı hale getirmektir. Bu amaçla işgücünün niteliğini yükseltmek hedefine yönelik yürüttüğümüz mesleki yeterlilikler sistemi çalışmaları sayesinde işverenlerimiz de yeteneklerini ve nitelikleri ispatlanmış işçileri istihdam edebileceklerdir. Böylece nitelikli iş üretmeyi garanti altına alarak, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında rekabet güçlerini arttırabileceklerdir.”